Beginnen met electro motoren

Post Reply
Support-Parts
Posts: 2111
Joined: Sun Nov 11, 2007 3:50 pm
Location:
RC interests:

Beginnen met electro motoren

Post by Support-Parts » Mon Jan 18, 2010 4:25 am

Voor al wie wenst te beginnen met electro racers... proficiat!!! U heeft een juiste keuze gemaakt!
Electro motoren zijn DE racers van de toekomst.
Voor wie eerst even wil proberen of de hobby wel bij hem past, bestaan er verscheidene ready sets. Deze sets bevatten al wat een beginnend RC racer nodig heeft. Een zender set waarvan de ontvanger reeds ge?nstalleerd is. Een volledig gebouwde wagen met afneembare kap (ook wel body genoemd). Een accu pack (de batterij voor de wagen 7,2V of 7,4V) en een lader voor de accu pack.
Het enige wat u zelf nog hoort toe te voegen zijn 8AA batterijen voor de zender.

Waar moet u op letten bij de aankoop!
U moet er vooral op letten dat u een open chassis koopt. Dit houd in dat alle componenten aparte apparaten zijn en dus vervangbaar. Onder componenten verstaan wij ontvanger, snelheidsregelaar en de servo. Let ook op dat de motor demontabel is. Sommige wagens zijn voorzien van een motor waarvan de bevestiging in een aan elkaar gesmolten behuizing zit waardoor de motor niet gedemonteerd kan worden.
Dus wanneer u geen bedrading ziet lopen en ook geen onderscheid ziet tussen de componenten, dan kan u maar beter het chassis of de wagen laten liggen.

Voorbeeld van een gesloten chassis:
Image

Voorbeeld van een open chassis:
Image

Waarom?
Wanneer u uw chassis kan aanpassen of "tunen", dan kan u het ook opdrijven!
Hoe meer uw chassis toelaat op vlak van aanpassingen, hoe langer u er plezier aan zal beleven. U kan bijvoorbeeld een snellere of zwaardere motor steken. U kan met behulp van hop-ups* bepaalde onderdelen vervangen door onderdelen die een hogere snelheid aankunnen. Etc...
Zoals u misschien op de foto van het open chassis kan zien is bijvoorbeeld de cardan as die van de aandrijving achter naar het differentieel vooraan loopt, vervangen door een aluminium versie.
De originele plastic versie is daarom niet slecht maar bij het opvoeren van de toerentallen is het mogelijk dat de cardan begint te slaan en zodoende meer schade aanricht dan nodig is.

*Wat zijn hop-up parts?
Hop up parts zijn onderdelen die geleverd worden door dezelfde fabrikant als het chassis om de originele onderdelen te vervangen door onderdelen van hogere kwaliteit.
Deze onderdelen kunnen niet zomaar vervangen worden door eender welk merk omdat ze eigen zijn aan het chassis.

Hoe herkennen? Alles zit toch in een doos?
Wel het makkelijkst is de prijs! Is de prijs onder de 100? dan kan u erop rekenen dat het om een speelgoed of gesloten chassis gaat. Tenzij bij promoties en dan nog.
Ook een goede aanwijzing is de zender frequentie of de voeding accu van de wagen.
De zender frequentie voor niet speelgoed is 27 MHz. De voeding voor een open chassis is meestal 7,2V brushed of 7,4V voor brushless.
Een andere voeding (tenzij nitro) is speelgoed of gesloten chassis (meestal 9,6V oftewel 8AA batterijtjes).
Indien u in een winkel koopt, vraag dan gewoon of u het chassis mag zien. De verkoper is meestal zelf ook een liefhebber en zal dus met plezier een woordje uitleg geven en u het nodige op het chassis aanwijzen!
Indien u online koopt geld hetzelfde maar dan via foto's en e-mail.

In elk geval, u kan ook h??l veel info halen op forums. De mensen die deze forums opstarten zijn meestal liefhebbers die met veel plezier al uw vragen zullen beantwoorden en u zo zullen helpen bij het maken van een juiste keuze!

Ik hoop dat deze uitleg u al goed op weg zal helpen bij de aankoop van een electro racer en moest u toch nog vragen hebben, dan kan u ze altijd stellen in 1 van de rubrieken onder "voertuigen". Ik wens u alvast veel raceplezier toe!!!
Corally SP12M (motor: Tamiya Blue Acto Power 17T ESC: LRP Quantum 2 Sport Pro accu: Orion 5500mAh C-Pro 90C)
Kyosho Plazma RA (motor: LRP X20 4.5T modified ESC: Speed Passion GT EX accu: Orion 6500 C-Pro 90C)

http://www.rat-rc.be

Post Reply

Return to “Beginners”